Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik (Prof. Dr. Ülman) 24. şubat, saat 19:00’da Orient-Institut Istanbul’da, katılım ilgililere açıktır, sunum dili türkçe

24. şubat, Cuma, saat 19:00’da Orient-Institut Istanbul’da Prof. Dr. YEŞİM IŞIL ÜLMAN’nın yapacak olacağı “Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik” adlı sunum ilgililere açıktır, sunum dili türkçe’dir.

Özet: Tıpta yeni gelişen teknolojilerinden olan rejeneratif (yenileyici) tıp, son yıllarda, gerek bilimsel uygulamaların niteliği gerek araştırma fonlarının tahsisi gerek bu bağlamdaki politik tartışmalar gerekse basında rastlanan “mucize” tedavi haberleriyle bilim çevrelerinin ve kamuoyunun ilgisini çekmektedir.
Yenileyici tıp, konjenital anomaliler, hastalıklar, travmalar ve yaşlanmadan ötürü hasar görmüş hücre, doku veya organların, fonksiyonlarını yeniden kazanmak üzere, tıbben, onarma, yerine koyma, yenileme, yeniden oluşturma, yeniden üretmeye odaklanan, disiplinler arası bir araştırma ve klinik uygulama alanıdır. Geleneksel organ naklinin ötesinde; çözünebilir moleküller, gen tedavisi, kök hücre nakli, doku mühendisliği, hücre ve doku tiplerinin yeniden programlanması gibi tekniklerden yararlanır. Başka bedenden, doku ve organ aktarımı yerine, canlı bedende dokunun yenilenerek onarılmasını sağladığı için, organ nakli tedavilerinin ötesine geçmiştir. Genetik, moleküler biyoloji, malzeme bilimi, kök hücre biyolojisi, gelişimsel biyoloji ve doku mühendisliği yenileyici tıbba katkıda bulunurlar. Yeni tıp teknolojilerinin, diyabet, otoimmün hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, nörodejeneratif hastalıklar gibi pek çok hastalığı tedavi etme potansiyeli taşıdığı öngörülmektedir.

 

PROF. DR. YEŞİM IŞIL ÜLMAN Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik öğretim üyesi. Tıpta modernleşme tarihi, biyoetiğin temel meseleleri üzerinde çalışmaktadır.
Uluslararası Tıp Tarihi Kongresi (ISHM 2002) Genel Sekreterliği; Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları editör yardımcılığı (1997-2006); Salih Zeki Bey, Hayatı ve Eserleri’nin editörlüğü (2001) yapmıştır. IFEA araştırmacısı olarak, Médecins et Ingénieurs ottomans (IFEA 2003); Perilous Modernity in the Ottoman Empire’ın (Isis, 2010) yazarlarındandır.
Türkiye Biyoetik Derneği (2007-2012) başkanlığı yapmış; Tıp Etiğinden Biyoetiğe, Biyoetik Araştırmaları, Değişen Dünyada Biyoetik kitaplarını yayınlamış; Derneğin, EACME üyeliğinin (2009), EACME 2011 İstanbul Kongresinin gerçekleştirilmesini üstlenmiştir. Cambridge Biyoetik Eğitimi Türkiye Çalışma Grubu kurucusu; Biyoetik Master Programı başkanıdır (2013). Türkçe, İngilizce birçok yayını vardır.